Foto: SPIEL

De afgelopen dagen hebben bijna 200.000 mensen Spiel bezocht, de grootste spellenbeurs van Europa. Dat heeft de organisatie van de beurs maandagochtend laten weten. De organisatie, die dit keer voor het eerst de touwtjes in handen had, laat weten ‘overweldigd’ te zijn door alle aandacht.

De cijfers: Volgens de organisatie kwamen er 193.000 mensen in het Messegebouw in Essen. Er werden 85 nationaliteiten geteld. Met 62.500 m² was het de grootste SPIEL ooit in oppervlakte. Ook waren er 1.700 ‘noviteiten’ te zien. Er waren 935 uitgeves uit 56 verschillende landen.

“We hadden al gehoopt dat er meer mensen zouden komen dan vorig jaar, maar dit cijfer hadden we niet verwacht”, zegt Carol Rapp, de directeur van Merz Verlag, de organisatie van SPIEL. “Het was geweldig om zoveel vreugde in de hallen te zien, aan de speeltafels, in de gangen en onder de uitgevers. We hebben veel veranderd om SPIEL meer toegankelijk en aantrekkelijker te maken en de reacties die we horen, geven aan dat we daarin zijn geslaagd.”

Een groot deel van de aanpassingen draaide om de nieuwe indeling van de zes hallen. Zo was er een speciale hal voor veelspelers (hal 3), maar ook speciale hallen voor familiespellen, trading-card-games en miniaturen.

Waar er op GenCon in de Verenigde Staten nog grote problemen waren met de aandacht voor het nieuwe TCG Lorcana, viel dat in Essen wel mee. De rij voor de Lorcana-stand werd uiteindelijk wel verplaatst naar de naastliggende (en lege) hal 7.

Een terugblik op SPIEL vind je in de zesde aflevering van de Speloptafel-podcast.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *