Het is dit jaar precies tachtig jaar na de aanval op Normandië (D-Day), twintig jaar na lancering van het spel Memoir’44 en de tiende keer dat het Open Nederlands Kampioenschap Memoir’44 wordt gehouden. Redenen genoeg om het een speciale editie te maken, zegt Jeroen Nieuwenhuis, van de Nederlandse M44-Brigade. 

Dit gesprek is in zijn geheel terug te beluisteren in aflevering 23 van de Speloptafel-podcast. De foto’s komen van de website van de M44-brigade.

Er staan dit jaar 122 mensen op de deelnemerslijst van de Dutch Open, vertelt Nieuwenhuis en daarmee zit het evenement, dat op zaterdag 2 en zondag 3 maart wordt gehouden, bomvol. “We wisten dat het een speciale editie ging worden en dus hebben we gekeken hoeveel tafel er precies konden staan in de sporthal in Klundert, waar het kampioenschap wordt gehouden.”

Memoir’44 (2004) van Days of Wonder/Asmodee is een spel dat draait om de strijd tussen de Geallieerden en de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. In het spel van Richard Borg stuur je je units aan met kaarten. Het spel speelt in een half uur tot drie kwartier. In het basisspel gaat het om de inval in Normandië, maar spellengroepen kunnen ook zelf hun eigen scenario’s maken, wat ook op grote schaal gebeurt. Zo wordt in zes scenario’s de bevrijding van Zeeland door de Canadese troepen (‘The Last Atlantic Breach’) nagespeeld.

Dat alle jubilea samenvallen was geen vanzelfsprekendheid. “Corona kwam er nog tussendoor”, legt Nieuwenhuis verder uit. “In de kleine openingen die er waren hebben we het toch voor elkaar gekregen om nog een Dutch Open te organiseren, maar daar hebben we wel erg ons best voor moeten doen.” 

“Tijdens die corona-periode, als er steeds net iets mocht, kwamen we uit op zestig deelnemers. Vorig jaar kwamen we op negentig uit. En dit jaar zitten we op honderdtwintig en dat is wel het maximale. Meer passen er niet bij in de hal in Klundert.”

Bont gezelschap

De deelnemers komen dit jaar onder meer uit Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland en zelfs de Verenigde Staten. “Dit keer hebben de Amerikanen ervoor gekozen om er toch maar een paar dagen eerder al naar Nederland te komen. We hadden een deelnemer gehad die het op de eerste dag heel goed deed, maar op de tweede dag sloeg de jetlag toe en lag hij alleen maar te slapen aan de bar. Het jaar erop kwam hij al een paar dagen eerder en won hij het toernooi.”

Ook is het opmerkelijk dat er ook wat Duitsers meedoen aan het toernooi. Nieuwenhuis: “Het ligt tenslotte een beetje gevoelig. En we hebben nu ook wat Britten weten te strikken om te komen.”

In het Dutch Open worden zes scenario’s gespeeld. In elk scenario spelen beide spelers één keer met de geallieerden en één keer met de Duitsers. Elke ronde begint met een briefing over het scenario. De speler met de meeste medailles is de winnaar. Voor de eerste ronde wordt geloot en daarna volgt een toernooi volgens het ‘Zwitsers principe’. Dan spelen de nummers 1 en 2 van de ranglijst tegen elkaar en de nummers 3 en 4 enzovoort. Na zes scenario’s wordt de eindstand opgemaakt.

Memoir’44 heeft een aanzienlijke fanbasis in binnen- en buitenland. Dit soort toernooien worden ook in andere landen gehouden. Het spel verbindt de achtergrond van de wargames met de toegankelijkheid van de bordspellenwereld. Nieuwenhuis: “Bij de zware wargames zitten mensen maanden te schilderen. Op een beurs komen ze met drie koffers binnen. Dan bouwen ze de Ardennen na en daar zijn ze uren mee bezig. Daar heb ik de tijd niet voor. Ik kan Memoir’44 zo uit de kast neerleggen en in anderhalf uur twee keer spelen. We hebben net zoveel plezier als de mensen die met de modellen bezig zijn, alleen in veel minder tijd.”

Nieuwenhuis speelt al twaalf jaar Memoir’44, maar hij leert nog steeds, zegt hij. “Het draait ons om drie dingen: we willen dat meer mensen dit geweldige spel leren kennen, bestaande spelers moeten beter worden en we moeten gewoon lol hebben.”

Nieuwenhuis schat de ratio kunde-geluk ongeveer in op 70 – 30 procent. “Je kan natuurlijk net de verkeerde kaarten krijgen, maar het blijft ook echt voor een groot deel toch kunde. Daarom zie je op toernooien altijd dezelfde spelers bovendrijven die in de top-10 terechtkomen.”

Maar veel spelers komen op 3 en 4 maart wel voor de lol naar Klundert. Als na een paar ronden de beste spelers tegen elkaar spelen, dan kan het er best fanatiek aan toe gaan. “Maar lol is ook voor hen belangrijk”, lacht Nieuwenhuis. “En aan de andere kant van de hal spelen nummers 119 en 120 tegen elkaar. En dat zijn ook de spelers waar het verhaal, de bevrijding van Zeeland, gewoon een belangrijke rol speelt.”

Prijzen

De belangrijkste prijs bij de Dutch Open Memoir’44 is uiteraard de ‘eeuwige roem’. Daarnaast wordt, en dat past natuurlijk goed bij Nederland, ook een klomp met een tank erin ontworpen, die al een paar jaar de grote prijs is. Ook is er een prijzentafel, waar de beste spelers iets van mogen uitkiezen. 

Na het toernooi (10:00 – 18:00) worden er vaak nog wat losse potjes buiten het toernooi gespeeld in een Overlord-scenario (4 vs. 4). “En dat gaat soms door tot diep in de nacht”, zegt Nieuwenhuis. “Ook al moeten sommige spelers de volgende ochtend weer vroeg aan de bak, want om negen uur is de eerste briefing weer voor het volgende scenario.”

Het toernooi zit voor dit jaar vol, maar er is nog de mogelijkheid om in te schrijven voor de reservelijst. “Er zijn altijd wel wat mensen die uitvallen en anders moet je wachten tot volgend jaar.”

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *