Het zijn drukke tijdens bij Carl Adriaensen, de eigenaar van de gelijknamige bordspellenwinkel in Antwerpen. De geestelijk vader van de grootste bordspellenbeurs van Vlaanderen is volop bezig met de voorbereiding met Spel in Antwerpen Expo. “Het is heerlijk om een spelbeurs te organiseren, maar het is wel hectisch.”

Gelukkig hoeft Adriaensen het niet alleen te doen. Want sinds de allereerste editie van Spel krijgt hij de hulp van de vrijwilligers van Forum-Federatie. En dat is ook wel nodig. “Voor spel hebben we alleen al een hele dag nodig om de volledige voorraad met een vrachtwagen naar de Antwerpen Expo te brengen”, legt Adriaensen uit. 

Adriaensen kreeg het idee voor Spel aan het einde van de vorige eeuw. “We waren op een kleine beurs geweest in Eeklo”, vertelt Adriaensen in zijn kleine en volgepakte kantoor, pal naast zijn winkel in Antwerpen. “We zijn toen gaan kijken wat er mogelijk was en kwamen uit bij het Fort van Merksen”. 

Wat is er te doen op Spel? Naast demonstraties van uitgevers als Geronimo Games, Happy Meeples Games, Asmodee, White Goblin Games en nog vele anderen (zie hier) is er ook de mogelijkheid om spellen te kopen, te verkopen en te ruilen. Naast de verkoopstand van Adriaensen is er ook een tweedehands-stand en wordt er een math-trade gehouden. Daarnaast wordt op zaterdag ook de Gouden Ludo uitgereikt, de prijs voor het beste Belgische Spel. 

De eerste editie van Spel kwamen ongeveer tweehonderd bezoekers af. In het fort stonden tafels om spellen op te spelen en een hele kleine verkoopstand van Adriaensen zelf. “Maar ook dat was al hard werken. In de ochtend bouwden we alles op en aan het einde van de dag moest alles afgebroken en verwijderd zijn.”

Maar het idee van de beurs en de samenwerking met de vrijwilligers van Forum-Federatie was er een van blijvende aard. De locatie van Spel veranderde wel regelmatig. Zo was de beurs wel eens in Kontich, Edegem en Ranst.  

In Ranst ging ook van één naar twee dagen. “Dat moest ook wel, omdat het anders te druk werd”, gaat Adriaensen verder. “Anders liepen we het risico dat mensen niet meer wilden komen. Maar ook daar werd het steeds drukker en dus moesten we op zoek naar een andere locatie.”

Die nieuwe locatie werd de Waagnatie in Antwerpen, een grote loods aan de Schelde. Maar zelfs die bleek niet groot genoeg en toen kwam Antwerpen Expo in beeld. Adriaensen: “Het fijne van die locatie is dat mensen de Antwerpen Expo kennen. Bij de Waagnatie moeten mensen eerst nog zoeken waar ze moesten zijn. Dat is nu niet meer het geval.”

Gemoedelijk

Spel is nu al jarenlang de grootste spellenbeurs van Vlaanderen. Dat is altijd nog een stuk kleiner dan de Nederlandse tegenhanger, het Spellenspektakel. Maar dat maakt voor Adriaensen niet uit. “Ik vind dat we het op onze manier moeten doen. Wat deze beurs nu zo aantrekkelijk maakt is de gemoedelijkheid. De mensen van Forum-Federatie zijn allemaal vrijwilligers. En die doen dat uit passie. Het is niet een verkoper die een spel aan het uitleggen is. Het zijn liefhebbers.”

‘Hier worden de spellen uitgelegd door liefhebbers’

Carl Adriaensen, organisator en eigenaar spellenspeciaalzaak

De opmerkingen klinken wat vreemd uit de mond van iemand die zijn beroep heeft gemaakt van het verkopen van spellen, maar dat moet je toch anders zien, volgens Adriaensen. “Een spel kost al snel veertig euro. Als je dat met z’n vieren speelt is dat een tientje per persoon. Dan is dat een heel stuk goedkoper dan een avondje naar de bioscoop. Mits je een goed spel hebt. En dat is een van de redenen waarom we met Spel zijn begonnen. Je kunt de spellen uitproberen. En als je ze goed vindt, kun je ze aankopen.”

Bij de laatste editie kwamen er vierduizend bezoekers naar de Antwerpen Expo. En daar zitten nog wel wat groeimogelijkheden in. Adriaensen: “We zaten niet helemaal vol en er zijn zelfs nog hallen over om uit te breiden. Dat is ook wel nodig, want na corona hebben we het wel moeilijk gehad. Toen zag je een daling van het aantal bezoekers. Hopen we op een record? Ja. Iets van 4.500 bezoekers of zo. Dat zou mooi zijn. 

Spel Antwerpen is op 25 en 26 november in de Antwerpen Expo (Jan van Rijswijcklaan 191). In de directe omgeving kan gratis geparkeerd worden. De beurs gaat beide dagen open om 10:00 uur. Op zaterdag is de beurs open tot 18:00 uur en op zondag tot 17:00 uur. Kinderen tot 7 jaar gaan gratis naar binnen. Oudere kinderen betalen € 5,-. Volwassenen betalen € 10,- voor de ‘inkom’. Ook is er groepskorting mogelijk. 

Het interview met Carl Adriaensen over Spel! is ook terug te luisteren via de podcast van Speloptafel (aflevering 11).

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *