Het was een klein berichtje in de krant, afgelopen januari. In het centrum van Drenthe komt Spellenwereld Assen: een bordspelwinkel, -cafe en een museum. Het is een initiatief van ondernemer Hillebrand Brandsma (42). Dit weekend komt de droom van Hillebrand uit als Spellenwereld open gaat.

Het gesprek met Hillebrand Brandsma maakt deel uit van aflevering 21 van de Speloptafel podcast. Die vind je hier.

Brandsma: “Naast de winkel kunnen mensen het museum in, ze kunnen allerlei spellen spelen. Ze kunnen er tv-spelprogramma’s bekijken, spellen maken, puzzels, quizzen. Eigenlijk gewoon heel veel op het gebied van spellen, waar je je eigenlijk een hele middag kan vermaken.”

Brandsma heeft een verleden als eigenaar van een uitzendbureau. Na zijn overstap naar het onderwijs kwam hij ruim vijf jaar geleden in aanraking met de bordspellenwereld. Dat kreeg helemaal een impuls na een bezoekje met zijn vrouw  aan het Spellenspektakel. “Er ging een wereld voor ons open. Wij hebben de hele dag nieuwe spellen gespeeld, met mensen uit alle windstreken. En het gaat om het contact met mensen. Maar ik zag ook meteen dat er een verdienmodel in zat, want mensen lopen met twee tassen spellen weer naar buiten.”

Daarmee was wel meteen in zaadje geplant bij Brandsma (uiterst links op de foto hierboven). Van een overstap was toen nog geen sprake, omdat hij net als zij-instromer binnen het onderwijs aan de slag was gegaan. Maar na een par jaar bleek dat ook het onderwijs niks was voor de Groninger (‘de kinderen zijn leuk, maar ik had wel door dat ik hier mijn pensioen mee ging halen’).

“Ik zag in het onderwijs dat er nog genoeg gedaan kan worden met spellen, dan dat er nu wordt gedaan. Kinderen leren op verschillende manieren en een spel kan heel goed zijn om die leerdoelen te behalen. Toen ben ik dingen gaan opschrijven. In welke vorm moet je dat gaan gieten en toen kwam ik dus uit op een museum.”

Spellenwereld Assen is een spellenmuseum, winkel en bordspelcafé in één. Het museum aan de Weierstraat 3 in Assen is alleen dicht op maandag. De toegangskosten zijn € 7,- voor een kind (tot 4 jaar gratis) en € 12,- voor een volwassene. In het spellencafé kunnen mensen aanschuiven om lekker een spel te spelen. Ook zijn er spellen te koop in de spellenwinkel.

Bedrijfsplan

En dus begon Brandsma met het schrijven van een bedrijfsplan. “Dat kan ik iedereen adviseren die als zelfstandige aan de slag willen gaan”, zegt hij. “Daar staan de belangrijkste dingen in, zoals ‘wat wil je verkopen’, ‘op welke manier’ en ‘tegen welke prijs’. Ook staat er een onderzoek in naar de markt en de concurrenten. Ook heb je dan meteen een lijst met alle dingen die je dan moet regelen, juridische zaken. Daar hebben banken en adviseurs gewoon afwerklijstjes voor. Dan weet je wel meteen wat je allemaal moet doen, waar je mee aan de slag moet.”

Een van de belangrijkste punten die geregeld moest worden was de locatie. En dat was geen makkelijke klus. “Dat zoeken doe je gewoon via Funda”, zegt Brandsma. “En gewoon maar kijken wanneer er iets interessants op komt. En dan ga je met een makelaar op pad en kijken of het wat is.”

Maar in de eerste maanden was het vooral een aaneenschakeling van teleurstellingen. “Veel oudere panden hebben vaak een monumentale status. Mooi en fraai, maar je mag er maar weinig aan verspijkeren. En ook qua energielasten is het niet ideaal.”

Zo bekeek Brandsma tal van panden in de omgeving van Groningen. En toen dat niets opleverde verbreedde hij zijn zoekgebied naar buiten de provincie. “En dus kwam ik uit in Assen bij een oud bankgebouw van 450 vierkante meter. Dat het in Assen is, is op zich geen probleem, want Drenthe is een toeristische provincie en veel campings en parken. En er is wel meer te doen in de omgeving.”

En dus kreeg Brandsma in oktober vorig jaar de sleutels van het pand en een paar dagen later ging de aannemer aan de slag. “Dan mag je niet klagen volgens mij”, lacht Brandsma. “De planning loopt goed. Er is geen vertraging en de aannemer is zo goed als klaar. Het interieur moet er nog in en de meubels.”

Financiering

Een groot deel van de voorbereiding ging ook over het nodige papierwerk. Dan denk je niet alleen aan vergunningen bij de gemeente, maar ook aan de financiering en verzekeringen. “Onderschat die verzekeringen niet”, zegt Brandsma, “want er ligt toch voor een behoorlijk bedrag aan spellen. En in de tussentijd moet je ook van alles aanschaffen als beeldschermen, kasten, meubels en computers.”

Maar daarmee heb je nog geen museum. Brandsma moest vervolgens ook nog iemand inhuren die een museaal plan zou schrijven. “Die moet ervoor zorgen dat de collectie een verhaal vertelt. In een mooie vorm, zodat het ook aanspreekt voor de bezoekers.”

Voor de collectie zelf was Brandsma zelf al begonnen om te verzamelen, maar daarvoor is er ook een samenwerking aangegaan met Vives, de hogeschool van Brugge, met een enorme bordspellencollectie. “Dus als ik een keer een tentoonstelling wil doen over een onderwerp, dan kan ik hen inschakelen. En dan gaan zij in het archief kijken welke spellen zij hebben die bij dat onderwerp passen.”

Verder komen er tal van spellen in de breedste zin van het woord. Van eeuwenoude spellen, grondleggers van de hobby tot aan de ballenbak van het bekende spel Lingo. “En kwartetten”, lacht Brandsma. “Die moesten er echt inkomen, vond ik.”

Ondernemer

Spellenwereld gaat op 6 april open En dan is het ondernemersproject waar Brandsma de laatste jaren mee bezig geweest is van de grond gekomen. In hoeverre heeft het daarbij geholpen dat hij zelf een ondernemersachtergrond heeft?

“Het is wel een voordeel”, geeft hij toe. “Ik heb een studie bedrijfseconomie gedaan. Daar zit het opzetten van een bedrijf in de opleiding. Ik heb natuurlijk ook ervaring van mijn vorige bedrijf. Dat is mooi meegenomen. Maar iedereen die iets wil beginnen wil ik op het hart drukken: schrijf een ondernemersplan. Het is je kapstok, waar alle punten in voorbij komen.”

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *