Met meer dan 50 standplaatsen zijn de hallen van Zuiderspel dit jaar voller dan ooit. Daarnaast is er voor het eerst een Lorcana-toernooi. “Genoeg om een mooi programma te bieden voor de bezoekers”, zegt Rene Vaes van Zuiderspel. “We hebben de laatste jaren een mooie groep doorgemaakt, maar het belangrijkste is om de mooie sfeer te behouden.”

Foto: Rene Vaes (links) tijdens de vorige editie van Zuiderspel. Het gesprek maakt deel uit van de Speloptafel-podcast no. 25.

Volgens Vaes is het voor het eerst dat de grens van vijftig stands voor uitgevers en verkopers wordt doorbroken. Maar waar vorig jaar werd besloten om een extra hal toe te voegen met zeshonderd vierkante meter, is daar dit jaar niet voor gekozen. 

Vaes: “We proberen een hele open en ruimtelijke familiebeurs neer te zetten, met voor ieder wat wils. En dat geeft dus ook een bepaalde rust en sfeer met zich mee. En het klopt dat we voller zijn dan ooit, maar we hebben ook gezorgd dat de sfeer die bij het Zuiderspel hoort behouden blijft.”

Zuiderspel is na het Spellenspektakel de best bezochte beurs van Nederland. Vorig jaar kwamen er ruim 2500 bezoekers naar Veldhoven. “Maar ons doel is niet om gigantisch te groeien. En als wij het noodzakelijk vinden om er een zaal bij te doen, dan doen we dat. Er zijn nog uitbreidingsmogelijkheden hier op het Koningshof. We hebben altijd nog de wens om een bring-and-buy-stand op poten te zetten. Dat is iets dat op een beurs wel heel erg gewaardeerd wordt.”

De beurs Zuiderspel is op 16 en 17 maart in het hotel De Koningshof, net buiten Veldhoven. Naast uitgevers zijn er ook verkopers en demonstraties, zijn er toernooien (NK Carcassonne, Lorcana, Operation Cuckoo, Rifugio en Menhirs in de Mist) en houdt Bastiaan ‘Nox’ een Zuiderspelquiz. Ook spellenvereniging Roll the Dice demonstreert een deel van de nieuwste en populairste spellen van dit moment. Tickets: € 7,- per dag.

Lorcana: nieuw, maar vol=vol

Naast het gebruikelijke NK Carcassonne is er dit jaar onder meer een Lorcana-toernooi. “Dat is voor het eerst”, legt Vaes uit. “Er kunnen zaterdag en zondag 24 mensen aan meedoen en vol is vol. We hebben er wel over moeten nadenken hoe we dit gingen uitvoeren. We hebben een speciale stand ingericht op de beursvloer en het zit dus niet bij Carcassonne op een afgesloten ruimte. We hebben veel zin om te zien hoe enthousiast mensen erop reageren, want Lorcana is natuurlijk wel een begrip.”

En waar kijkt Vaes het meeste naar uit? “Dat moet toch wel de zaterdagmiddag zijn rond een uur of twaalf. Dan zitten de voorbereidingen erop en dan loopt de beurs ook al. Dan kunnen we echt met het bestuur trots over de beurs kijken. ‘Dit hebben we dit jaar weer mooi neergezet’. Oké, dan zijn we nog niet klaar natuurlijk, maar ik vind het altijd een heel mooi moment.”

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *