Groter dan ooit moet het Spellenspektakel van 2023 worden. En daarmee is het Spellenspektakel in de afgelopen jaren wel enorm gegroeid. “Maar de veelspelers blijven de harde kern van het Spellenspektakel.”

Vorige week verscheen al het eerste deel van de vooruitblik op het Spellenspektakel met organisator Frank Bunnik. Het geheel is ook terug te luisteren in de podcast van Speloptafel

Bunnik en zijn team zorgen nu al ruim tien jaar voor het Spellenspektakel. In die periode groeide de beurs uit van een kleine beurs tot het hoogtepunt van de spellenkalender in de lage landen. “We zijn begonnen met 3.500 toen we het net hadden overgenomen van 999 Games”, blikt Bunnik terug. In de jaren daarvoor was het niet georganiseerd en daarvoor liep het bezoekersaantal steeds terug.”

“Ja, die mensen hebben we allemaal opnieuw moeten bereiken”, gaat Bunnik verder. “We hebben die beurs helemaal van de grond af aan weer op moeten bouwen, totdat we te horen kregen dat we niet meer in Eindhoven konden blijven.”

Bunnik wijst op de verhuizing van enkele jaren geleden. Het beursgebouw in Eindhoven had laten weten dat er geen plaats meer zou zijn voor het Spellenspektakel. Maar in plaats van een probleem, zorgde het juist voor een enorme impuls. “Utrecht was wel meteen de locatie waar we het liefst naartoe zouden gaan. Ahoy was nog in beeld en ook de Brabanthallen was een mogelijkheid. Maar Utrecht is een toplocatie. Daar maakt hem wel heel duur, maar omdat er zoveel mensen uit het hele land naartoe komen is het wel te doen.”

Bunnik geeft toe dat de verhuizing naar Utrecht het beste besluit is geweest dat er genomen kon worden voor het Spellenspektakel. “Utrecht is gewoon dé Spellenstad van Nederland”, lacht hij. “Er zitten vier spellenwinkels in elkaars zicht aan de Oudegracht. Een stad met al die studentenverenigingen, met al die gezinnen die van spellen houden, die daar in de omgeving wonen. Utrecht is gewoon een prima plek.”

Samenstelling

In de afgelopen jaren is de samenstelling van de bezoekers van het Spellenspektakel wel wat veranderd. “We krijgen steeds meer gezinnen over de vloer en steeds meer studenten die af en toe wel eens een spel spelen”, legt Bunnik. “Maar de veelspelers blijven de harde kern van het Spellenspektakel. Dat is de groep die de spellen eigenlijk beter kennen dan wij zelf. Zij zijn er dag in, dag uit mee bezig. En daar proberen we natuurlijk zoveel mogelijk verdieping voor op het Spellenspektakel voor aan te brengen. Dat er zoveel mogelijk soorten spellen en ook de meest strategische spellen daar te vinden zijn.”

‘Voor de veelspelers proberen we zoveel mogelijk verdieping op het Spellenspektakel aan te brengen’

Frank Bunnik, organisator Spellenspektakel

“Tegelijkertijd groeien we het meest op de gezinnen en studenten die wat toegankelijker spellen zoeken, spellen voor kinderen, partyspellen waar het vooral draait om de lol en niet om de spelmechanismen. Ja en ook die proberen we te bedienen.”

Groei

Met de cijfers van de afgelopen jaren in het achterhoofd is het de vraag waar dit eindigt. In de Jaarbeurshallen is genoeg ruimte, zou je zeggen, maar Bunnik wil niet te hard van stapel lopen. “We proberen gestaag te groeien. Maar ik ga niet meteen er drie hallen bij doen om het maar zo vol mogelijk te maken”, legt Bunnik uit. “Dat gaat ook niet, want de marges zijn niet heel groot. In spellenland kan op een bordspel niet honderden euro’s verdiend worden. Dus dat betekent dat we ook niet aan de uitgevers kunnen vragen om meteen drie keer zo groot te staan. Ieder jaar een stukje groter en dan kijken we wel wanneer de mensen het niet meer leuk vinden.”

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *