Dit was echt een heel gaaf uitje! Speloptafel mocht een kijkje komen nemen bij Cartamundi, de grootste spellenfabriek van Europa. De meeste mensen kennen het bedrijf van de speelkaarten, maar er worden ook miljoenen bordspellen gedrukt. 

Cartamundi heeft ons met open armen ontvangen om uitleg te geven hoe het proces in elkaar zit. Ook kregen we een rondleiding door de fabriek, waar normaal gesproken de deuren gesloten blijven. Van drukpersen van tientallen meters lang, die meer dan tienduizend pakjes kaarten per uur kunnen drukken, tot snij- en verpakmachines. En wist je dat ze bij Cartamundi zelfs wel eens kaarten hebben gedrukt met de geur van gorilla-oksels?

Ja, het was een heel bijzonder bezoek. En daarmee is ook de serie ‘Van Idee tot Tafel’ afgerond. Die begon met de bedenker en ging via de illustrator en de uitgever naar.. de fabriek.

En kan je nog de duizenden edities van Ticket to Ride van de vorige aflevering herinneren? Je mag één keer raden welk bedrijf die spellen drukt? Juist ja, Cartamundi. 

Cartamundi

Toch zijn er wel wat kritische noten te kraken. Is het bedrijf niet bang voor het instorten van de markt, na de corona-piek? Wat doet het bedrijf om te concurreren met de Chinese drukkers? En in welk opzicht probeert het bedrijf zo duurzaam mogelijk te werken?

Ook geeft het bedrijf de mogelijkheid om particulieren ook hun eigen spel te maken. Je eigen spel met oplage: 1. Dat kan je hier terugvinden: https://cartamundi.com/en/make-my-game/

Maar ook de vaste onderdelen van de Speloptafel-podcast komen langs: van het spellennieuws en een review met top-recensent Karsten van Spirit Island (999 Games). 

Roll The Dice is 25 jaar oud en viert dat onder meer met een Megagame. Wat is dat en hoe kan je daar aan meedoen?

Kortom… de uitzending van deze week zit weer bomvol!

Presentatie: Dave

TIMESTAMPS

00:00 – Intro

03:45 – Spellennieuws

09:30 – Roll the Dice viert 25-jarige jubileum met een Megagame

14:15 – REVIEW – Karsten reviewt: Spirit Island (999 Games)

19:10 – OP PAD: Speloptafel bij Cartamundi 

58:00 – Speloptafel Top 50 – Nr. 42 – CV

1:00:00 – Slot

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *